Olujno staklo (kristal), 0744

4.000,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

Olujno staklo (kristal), 0744

Olujno Staklo (Kristal) je izum koji je star nekoliko vekova, nastalo negde u 17.veku. Popularnost je stekao zahvaljujući admiralu Robertu Ficroju, koji je ovu "vremensku stanicu" koristio na brodu HMS Bigl. Zbog toga se često ime admirala vezuje za pronalazača ovog izuma. Treba reći da je čovek oduvek želeo da predvidi vreme, pa i dan danas svi to radimo slušajući vremensku prognozu. Postoje mnogi izumi za tu namenu, a jedan od njih je i Olujno staklo ili olujni kristal.

Postavlja se pitanje kako to "predviđa" i to uz pomoć tečnosti i kristala koji se menjaju. Ovom prilikom skrećemo pažnju da neočekujete čuda i 100% preciznost jer ipak svi smo svesni da i meteorolozi sa najnovijom tehnologijom ne mogu to uraditi. Svesni smo činjenice da i oni danas mnogo greše. Elem, na kristale i tečnost utiče promena temperature vazduha i atmosferskog pritiska. Veća ili manja zamućenost ili promene u veličini kristala menjaju se tokom nekoliko sati. Bistra tečnost, bez nečistoća, pokazatelj je vedrog neba i sunčanog dana, a ako počne da se muti tečnost i da se kristali menjaju, to označava da se bliži naoblačenje i oluja.

Ako tražite preciznu vremensku prognozu za vašu lokalnu oblast, upalite televizor ili svoj pametni telefon. Ovo je ipak dekorativna naprava koja pogađa u oko 50% fo 60% slučajeva. Zaista je lepo videti kako se kristali menjaju kada oluja nailazi.

- Materijal: staklo

Zemlja uvoza: Velika Britanija

Zemlja porekla: Kina

Tačan podatak o uvozniku je naveden na deklaraciji na proizvodu.