Natrol INC CoQ-10, 100mg (45 gel kapsula)

2.840,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

Natrol INC CoQ-10, 100mg (45 gel kapsula)

- Za zdravlje srca
- Važna funkcija u energetskom metabolizmu ćelije
- Moćan antioksidant

Nakon što je 50-ih godina prošlog veka identifikovan CoQ10, sredinom 60-ih godina prošlog veka počinje da se koristi u Japanu prilikom terapije nekih srčanih oboljenja. 1978. Peter Mitchell dobija Nobelovu nagradu na temu energetskog prenosa u biološkim sistemima, čime je ujedno potrvđena uloga CoQ10 u prenosu energije.

Koenzim Q10 je esencijalna, vitaminu slična supstanca rastvorljiva u mastima. Srce,
jetra, bubreg i pankreas su organi koji ga sadrže u najvećoj koncentraciji. Q10 omogućuje nastanak energije u ćelijama tih organa, pa njihova sposobnost da obavljaju svoje fiziološke zadatke zavisi od dovoljne količine CoQ10. Starenjem telo gubi sposobnost sinteze potrebnih količina CoQ10, a prema nekim saznanjima proizvodnja se smanjuje za čak 80%.

CoQ10 se danas često primenjuje u terapiji sindroma hroničnog umora koji bi se mogao okarakterisati čestim osećajem umora nepreciziranog porekla, koji nije uzrokovan fizičkim naporom i ne prestaje u mirovanju. Suplementacija CoQ10 omogućuje adekvatnu proizvodnju ATP-a, a time i stvaranje dovoljne količine energije te se u ovom stanju preporučuje njegovo dodatno uzimanje. Uzimanje CoQ10 danas se često savetuje i kod srčanih oboljenja. Njegov dodatak standardnoj terapiji može poboljšati zdravlje srca, povećati fizičku sposobnost, poboljšati kvalitet života.

Do određene starosne granice, ukoliko se čovek pravilno i raznovrsno hrani svoje dnevne potrebe za koenzimom Q10 će podmiriti iz hrane i sopstvene proizvodnje u jetri. Međutim, jednolična ishrana, izloženost stresu, razne bolesti i duži životni vek stvaraju potrebu za dopunom tog koenzima u svakodnevnoj ishrani. Danas je, naime, pouzdano utvrđeno da se koncentracija koenzima Q10 u ćelijama sa starošću smanjuje. Kod 40-godišnjaka umanjena je za oko 30%, a kod osoba starijih od 60 godina čak i do 60% u odnosu na 20-godišnjake.
Uzroci koji dovode do manjka CoQ10 u organizmu mogu biti različiti. Stres i infekcije takođe smanjuju njegovu količinu u organizmu. Manjak CoQ10 u organizmu na jednostavan način se može nadoknaditi uzimanjem suplemenata koji sadrže CoQ10.

Pozitivno delovanje koenzima Q 10 do punog izražaja dolazi kod sportista opterećenih svakodnevnim iscrpljujućim treninzima. Eksperimenti u istraživanju koje je sprovedeno u Bolonji (Italija) pokazali su obećavajuće rezultate, naime dobro utrenirani trkači istrčali su dugu trku do potpunog iscrpljenja. Sledećih 7 nedelja primali su 100 mg koenzima Q10, a neki od njih placebo. Kada su ponovno testirani, utvrđeno je da grupa koja je dobijala koenzim Q10 ima potencijal trčanja veći za 12% i izdržljivost veću za 8% u odnosu na kontrolnu grupu. Koenzim Q10 pokazao je potizivne rezultate kod tzv. sindroma hroničnog umora (fatigue syndrome).

Namena: dodatak ishrani na bazi koenzima Q-10.

Sadržaj aktivnog sastojka

100 g

1 kapsula

Koenzim Q-10

20 g

100 mg*

*Preporučeni dnevni unos nije ustanovljen

Sastojci: sojino ulje, koenzim Q-10; želatin (sastojak kapsule), glicerol, voda, sredstvo za glaziranje: žuti pčelinji vosak, emulgator: lecitin (iz soje), boje: riboflavin, titanijum-dioksid, emulgator: polisorbat 80,konzervans: d-alfa-tokoferol.

Način upotrebe: 1 kapsula dnevno, uz obrok.

Upozorenja: Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama, kao ni osobama preosetljivim na neki od sastojaka. Osobe koje imaju dijagnostifikovano oboljeje i/ili koriste lekove (beta-blokatore, klondin, gemfibrozil, hidralazin, hidrohlorotiazid, metil-dopu, statine i triciklične antidepresive), pre upotrebe treba da se posavetuju sa lakrom ili farmaceutom. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti!

Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu ishranu. Čuvati van domašaja dece.

Informacije o alergenima: sadrži SOJU.

Način čuvanja: Čuvati na hladnom i suvom mestu.

Proizvođač: Natrol INC

Zemlja uvoza: SAD

Zemlja porekla: SAD

Uvoznik: Lama d.o.o., Beograd