PC Battlefield 4

2.300,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

 

PC Battlefield 4

 

Proizvođač: EA

Datum izlaska: -

 

Početak novembra svake neparne godine donosi surov, neumoljivi omen, koji ljubitelje multiplayer pucačina iskušava snažnije od vrpoljenja glutena na nepcu Novaka Đokovića... Istovremena pojava novog Battlefielda i novog Call of Duty naslova stvara neverovatan problem nekome ko želi da pije iz oba izvora, a da ne bude rastrzan kao Ana Arkadijevna između Vronskog i Karenjina. „Želim da potpuno zaronim u obe igre, a nemam stotine sati slobodnog vremena”, kukate vi u ritmu muzike za ples. Ovaj zastrašujući, gotovo Sofijin izbor, kao stvoren za „first world problem” meme sa crnokosom devojkom sa predplačnom facom, muči i vašeg izveštača i njegovu ekipu onlajn ubica. Dok CoD svoje milošte tradicionalno krije kao zmija noge, Battlefield, u perpetualnoj želji da postane kalif umesto kalifa i preuzme još koji procenat FPS multiplayer publikuma, mesec dana pre izlaska na tržište radoznalom narodu nudi predukus multiplayer sladostrašća putem otvorene bete.

 

Open Beta verzija Battlefielda 4 sastoji se od multiplayer mape koja može da se igra u četiri različita moda, od desetak koji će biti deo finalne verzije igre. Siege of Shanghai je multislojna urbana mapa smeštena u srce poslovnog „dauntauna” modernog Šangaja. Mapa je podeljena na tri urbane celine koje razdvajaju vodene površine, premošćene mostovima koji stvaraju prirodna uska grla. Na srednjem segmentu mape nalazi se oblakoder (HQ kineske nacionalne televizije), koji predstavlja ključnu stratešku tačku: pored toga što vizuelno pokriva kompletnu mapu, padobranski skok sa njega omogućava da brzo stignete do većine tačaka na mapi (megaznačajno za Conquest mod). Na vrh se možete popeti liftom ili helikopterom, a u slučaju da protivnika koji se zabarikadirao ne uspete da isterate normalnim putem, kompletnu zgradu možete da srušite perzistentnim rokanjem u potporne stubove (iz tenka, raketnih bacača, podmetanjem C4 eksploziva...). Šira mogućnost za kompleksniju i vizuelno impresivniju destrukciju u odnosu na Battlefield 3 sastavni je deo novog enginea.

Kada smo maločas rekli da je mapa „multislojevita”, time smo podrazumevali snažniji akcenat na visinskoj akciji. Zamislite, recimo, Karkand (ili Back to Karkand) mapu koja je umesto u palanačko predgrađe smeštena u strogi urbani centar prepun veoma visokih zgrada isparcelisanih bulevarima i sporednim ulicama, i dobićete približnu sliku o Opsadi Šangaja. Pored toga što predstavlja raj za snajperiste, mapa je kao stvorena za vešte pilote helikoptera koji će evaziju iza solitera koristiti kao primaran taktički činilac.

Što se tiče multiplayer modova, pored klasika nalik na Conquest, Conquest Large i Domination, tu je i Obliteration, mod koji podseća na Rush u „širokom” okruženju, bez otvaranja novih sekcija mape nakon miniranja cilja. Zapravo, mod je najsličniji Demolitionu iz Call of Duty igara, kome kompleksnost Šangaj mape daje poseban šlagvort.

Iako su igračke klase ostale iste (Assault, Support, Recon i Engineer), pojedinačno su pretrpele bitne izmene po pitanju opreme i oružja. Najznačajnijom nam se čini mogućnost da Recon klasa nosi C4, što joj daje sočan OOOMPH protiv borbenih vozila i drugih tvrdih ciljeva. Finalna verzija igre doneće i Commander mod koga se sećamo iz Battlefielda 2, kao stvoren za igrače koji ne žele da se ginu u prašini, već da svoje timove usmeravaju sa distance.

Posle više od pola decenije, diskusije o grafici na PC-u ponovo postaju uzbudljive, za šta vam ne treba bolji dokaz od službenih i neslužbenih foruma koji se bave novim Battlefieldom. Prva verzija bete izazvala je brojne kontraverze, jer su inicijalnu neoptimizovanost beta koda i Nvidia/ATI drajvera igrači doživeli kao finalnu presudu na polju hardverske zahtevnosti, čemu su doprineli i developeri sa preporučenim requirementsima koji su uključivali 8 GB sistemskog i 3 GB video RAM-a. Loše performanse i neobjašnjivo zapinjanje čak i na monstruozno jakim mašinama dali su vetar u leđa teorijama zavere o favorizovanju AMD-a na uštrb Nvidie i obrnuto, počelo je inter-taborsko prozivanje uz stiskanje slabašnih nerd pesnica i penuu uglovima usana. U međuvremenu su izašle dve zakrpe i beta drajveri, što je stabilizovalo situaciju i ublažilo duševne bolove učesnika bete.

Naše iskustvo kaže da će mašina koja je žvakala Battlefield 3 na high presetu, četvorku upotrebljivo terati na mediumu, uz eventualno smanjivanje doživljaja na senkama i MSAA. Dakle, ako ste veliki fan Battlefielda koji ove sezone ne može da priušti nove delove a pošto-poto želi da igra četvorku, uz malo tweakovanja, overklokovanja i dodavanja još dva GB DDR-2 memorije (pretpostavljamo da imate 4, kao većina proper igrača u sezoni 2007-2013...) možete da ostvarite zadovoljavajuće performanse. S druge strane, ako ove jeseni planirate da igračko iskustvo podignete na viši nivo, koji za početak podrazumeva igranje BF4 na 2,5 K monitoru (2650 x 1440) u Ultra presetu, bez i7 CPU-a (Battlefield radi bolje sa Hyperthreadingom), 16 GB RAM-a i dve 770GTX/4 GB u SLI-u (ili AMD ekvivalenata u crossfireu) ne nadajte se magičnoj cifri od 60 fps u multiplayeru.

Uvoznik:GameS

Zemlja porekla:Amerika