PSV Fifa 15

5.550,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

 

PSV Fifa 15


Proizvođač: EA

Datum izlaska: 25.09.2014.

 

 

EA Sports ništa nije želeo da prepusti slučaju i u demo koji se rasprostire na 2,5 GB uključio je sve goodiese od kojih će vam poći voda na usta. Igra počinje dramatično – poslednjim kolom engleskog prvenstva, susretom između Liverpula i Mančester Sitija. Kada se za zvučnika začula himna Liverpula – „You Never Walk Alone”, pali smo sa stolice. Navijači su razvili šalove i poskakali sa svojih sedišta momentalno nam privukavši pažnju. Konačno, prava pravcata 3D publika – 45.000 ljudi na prepunom stadionu „Enfild”. Kad smo se dozvali sebi nakon prvobitnog šoka izazvanog „pravom” publikom i fantastičnim navijanjem, počeli smo da primećujemo i druge stvari. I trava je napokon urađena u 3D! Iako se čini da je na ponovljenim snimcima nešto duža nego što bi trebalo, vizuelni utisak je sjajan. Prilikom izvođenja udaraca trava leti na sve strane, ali ni to nije sve. Tereni su sada dinamični i trpe oštećenja tokom mečeva – vide se tragovi trčanja, šutiranja, klizećih startova i slično. Autori su poradili i na dejstvu atmosferalija na teren, pa je sada više nego vidljivo kako igrači šljapkaju po natopljenoj površini, kako lopta „koči” dok se probija kroz blato ili klizi kao tane po smrznutom i ledom okovanom terenu. Zbog konzola nove generacije, zamišljeno je da se FIFA 15 pokreće u Full HD rezoluciji i za takav zadatak je i optimizovana. Ruku na srce, još uvek su vidljive neke stare teksture i delovi grafike (uglavnom kod natpisa), koji kao da su upscaleovani na novu rezoluciju.

Na raspolaganju imate čak osam timova, sve podržane delove dana za igru i sve atmosferske prilike. Naravno, možete da proverite i sve nivoe težine, odnosno kako se AI ponaša njihovom promenom. Na prvu loptu (pun intended), FIFA 15 se ne razlikuje mnogo od prošlogodišnjeg izdanja. Ipak, promene su tu, ali su suptilne i implementirane na kritičnim mestima. Naglasak je opet na fizikusu – direktnim duelima igrača koji se sada još žešće kleše u one to one obračunima i uopšte se neće libiti gurkanja, pa čak i povlačenja za dres. Dosta se radilo na okretnosti igrača pri malim brzinama, što je rezultovalo lakšom kontrolom na skučenom prostoru i jednostavnijem izvođenju driblinga. AI preteruje u tome i često zna dugo da drži loptu u nogama jednog igrača, kružeći oko šesnaesterca kao soko oko plena. Golmani su najbolji do sada i kupe priličan broj lopti, čak će i neke zicer situacije uspeti da preokrenu u svoju korist. Kretnje/parade su im pojačane sa 50 novih animacija i to se odmah vidi.

FIFA 15 donosi nešto što se zove „organsko ponašanje” ekipe. U Ultimate Team sekciji imaćete priliku da vidite kako se builduje „hemija” u timu koja ne zavisi samo od toga da li pojedini igrači zauzimaju svoje prirodne pozicije u formaciji, već i da li su na pravim mestima igrači iste nacionalnosti, saigrači iz kluba i slično. Uz pomoć raznobojnih tačkica i linija, igra vam ukazuje na potencijalne probleme u timu i kritične pozicije. Međutim, tokom svakodnevnog igranja primećuje se „disanje” igrača u odnosu na dešavanja na terenu. Promašaji, oštri startovi protivnika, greške prilikom dodavanja i slično mogu i te kako da utiču na samopouzdanje igrača koji postaju neodlučniji, tromiji, pa čak i pomalo nevešti. S druge strane, dobra igra im boostuje samopouzdanje i uništava protivnika na psihičkom planu.

FIFA 15 donosi i Premijer ligu u punom sastavu, sa svim timovima, stadionima i prepoznatljivim načinom vršenja prenosa i komentarisanja. Nešto od toga vidi se i u demou, gde su ubačene kratke analize i komentari u situacijama kada je lopta van igre. Imaćete prilike da vidite neke šanse i golove uz stručan komentar. Navijanje više nije centralizovano već ide ka regijama i klubovima. Nove pesme, novi transparenti, novi načini navijanja, zavisiće od lokacije na kojoj se mečevi igraju, odnosno od kluba koji je domaćin.

Stvari koje nam se nisu svidele postoje, pogotovo osećaj da je ovo prelazna verzija između 720p i 1080p igranja. Ipak je ovo demo, ali ostaje utisak da nije baš sve postavljeno na svoje mesto. Zatim, igra je i dalje prebrza i, mada golove ne možete da postižete kao na traci, „tabananje” igrača kao da su uključeni u struju ume da zasmeta. Povremeno se čak čini da igrači klize po podlozi, umesto da su u direktnom kontaktu sa njom. Konačno, najveća zamerka ide na nepromenjen sistem izvođenja slobodnih udaraca i penala – sve je krajnje autistično.