PSV Football Manager 2014

3.690,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

 

PSV Football Manager 2014


Proizvođač: -

Datum izlaska: 11.04.2014.

 

Svako od nas je bar jednom poželeo da vodi neki od najboljih fudbalskih klubova u nove pobede a sa FM2014 to svako može. Sa unapređenom simulacijom transfera, još boljim prikazom utakmica i još kompleksnijim opcijama, novi Menadžer je naslov koji fanovi fudbala nikako ne smeju propustiti.

 

ako je Football Manager 2014 najavljen nešto ranije u odnosu na prethodnike, izlazak igre desio se svega nekoliko dana ranije u odnosu na prošlogodišnju verziju, tačnije 31. oktobra. Nakon samo nekoliko utakmica postaje jasno da se radi o nešto smelijem poduhvatu Sports Interactivea i Sege, jer igra sa sobom nosi veće promene u nekoliko svojih bitnih segmenata. Najpre saznajemo da je FM prvi put u svojoj istoriji dostupan za operativni sistem Linux (uz postojeće verzije za Windows i MacOS), što svakako širi krug potencijalnih igrača i što je u zajednici igrača dočekano s oduševljenjem. Svakako treba pomenuti i novi, prerađeni, lepši i znatno realniji match engine, u okviru koga je poboljšan AI igrača, osvetljenje, animacije, modeli i reakcije igrača, uz prateću optimizaciju brzine izvođenja animacija. Iako se delu igrača ne sviđa ukidanje nekih od popularnih „slajdera”, taktički deo igre doživeo je promene upravo u tom segmentu – radi se o potpuno novom, „opisnom” pristupu baziranom na određivanju generalnih principa na kojima se zasniva ponašanje tima, zatim dodeljivanju konkretnih instrukcija, kako timu, tako i konkretnim igračima, što na kraju omogućava potpuniju optimizaciju taktike koja je sada znatno bliža onoj sa kojom se sreću treneri u stvarnom životu. U toku same utakmice, osoblje sa klupe vam daje nešto pametnije i razumnije predloge u vezi s tim šta bi trenutnu igru tima poboljšalo (ove predloge možete prihvatiti jednim klikom ili ih jednostavno zanemariti).

 

 

Novine je doživeo i sistem transfera i ugovora – iako tvorci igre tvrde da se protivnički klubovi i treneri sada ponašaju realističnije, ovaj segment igre je i dalje najproblematičniji i još srećemo nerealne cene i transfere, što se odražava u većini liga u igri. Međutim, istina je da je sistem transfera obogaćen novim opcijama, poput istovremenog prelaska u novi i pozajmice u matični klub, koja se do sada sretala i u našem fudbalu, kao i mogućnosti da ponuda sadrži kombinaciju novca i pozajmice igrača. Pored toga, sistem „živog” pregovaranja koji je prošle godine omogućen u slučaju razgovora o ugovorima igrača sada je primenjen i na pregovaranje uslova transfera između dva kluba, pa igrač ima mogućnost da izabere način na koji će da pregovara – uživo ili na stari način. Zanimljive su novine oko interakcije s igračima, osobljem i medijima – na primer, osoblje sada može da vam dostavlja izveštaje o omladinskom pogonu, a svoje najbolje igrače možete da zamolite da obave potencijalno neprijatne razgovore s onim igračima koji su trenutno nezadovoljni i da požele dobrodošlicu novajlijama i tako ih ohrabre da se uklope u novu sredinu. Kraj sezone praćen je velikim klupskim sastankom, na kome igračima možete da stavite do znanja šta mislite o njihovim nastupima u toku sezone i da im najavite svoja očekivanja u vezi s narednom sezonom i izazovima koji ih čekaju. Pregovori između trenera i uprava klubova obogaćeni su mogućnostima oko toga šta je klub spreman da vam pruži u narednom periodu, pa sada kao trener imate priliku i da svoju lojalnost klubu (naročito u slučaju primamljive ponude drugog kluba) „razmenite” za veći budžet za transfere i plate u tekućoj ili narednoj sezoni.

Football Manager 2014 je integrisaniji u Steam, što omogućava snimanje igre u tehnologiji cloud, pa na jednom mestu početa igra može da se nastavi bilo kada i bilo gde. Integracija se odnosi i na Steam Workshop, preko koga igrači veoma lako mogu da „uvezu” grafiku (dresove, grbove, fotografije igrača), nova i izmenjena takmičenja i lige, kao i izazove za challenge mode. Kada ovaj sistem u potpunosti zaživi, igračima će za nekoliko trenutaka biti dostupan sadržaj koji su ranije tražili na raznim mestima na internetu. Promene u interfejsu uključuju novi pristup pregledu treninga, novi centar za transfere, znatno bolji homepage, kao i brojna jezička poboljšanja za verziju na engleskom (koja se kod nas uglavnom i koristi). U okviru ekrana koji vam prikazuje vesti sada možete direktno da rešite zadatke koji se pred vas postavljaju, što ubrzava tok igre. Isti ekran je znatno pregledniji zbog sistema boja koji je u njega uveden, a same vesti su sadržajnije (na primer, izveštaji skauta o igračima prikazuju se u celosti u okviru vesti, a njihove ocene praktično su „na tanjiru”). Pored ovoga, FM Classic, brzi mod izvođenja igre obogaćen je novim opcijama, pa je sada nešto bliži osnovnoj varijanti, bez gubljenja brzine. Čini se i da cela igra nije sistemski zahtevnija od prethodnika.