PSV The Sly Trilogy

4.800,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

 

PSV The Sly Trilogy


Proizvođač: Sony - SOE

Datum izlaska: 01.01.2000.

 

 

Sony pravi veoma dobar posao sa ovim tzv. Classic HD naslovima. O čemu se radi? Čelnici kompanije upru prstom u jedan od bezbrojnih PlayStation 2 hitova i narede njegovo „portovanje” na trojku. Programeri i dizajneri tada se sjate u komandnu pećinu, prerade kôd, podignu rezoluciju na 720p, ispoliraju/zamene teksture, ubace podršku za Move, eventualno 3D stereoskopiju, obezbede podršku za trofeje i na konju su! Praktično dobijate PlayStation 2 1/2 naslov koji žele da igraju svi – i novopridošlice u svet Sony konzola, ali i oni koji su originalna izdanja svojevremeno igrali na dvojkama.

 

 

Lavina je počela kolekcijom God of War, da bi nedugo zatim usledile trilogije Sly i Prince of Persia (The Sands of Time, Warrior Within, The Two Thrones). Stvar se tu ne završava jer su već najavljeni Ico, Shadow of the Colossus (prema mišljenju mnogih, najbolja igra za PlayStation 2), Tom Clancy’s: Splinter Cell Compilation (Splinter Cell, Pandora Tomorrow, Chaos Theory), te Tomb Raider Trilogy (Legend, Anniversary, Underworld). Sve češće se može čuti i to da će uskoro serijal Metal Gear Solid dobiti svoje umiveno, HD izdanje...

Iako po popularnosti ne može da se meri sa Ratchet & Clankom, odnosno Jakom, serijal Sly je jedna od Sonyjevih najpoznatijih platformskih franšiza. Od konkurencije se razlikuje po tome što ne upravljate nikakvim superherojem koji spasava galaksiju i „bari” najlepše devojčice već običnim lopovom kome je to porodično zanimanje. S druge strane, u pitanju je svojevrsna šunjalica gde nije toliko bitno umlatiti sve što oko vas hoda već izbegavati zamke i prepreke koje postavljaju protivnici sa kojima se susrećete. Na otkačenim putešestvijama rakunu Slaju društvo prave kornjača Bentli (zadužen je za sva high-tech pitanja) i nilski konj Mari (snažni dobrica sa ne baš previše dasaka u glavi). Igrom sudbine, njih trojica odrasli su zajedno u sirotištu, a sada čine jednu od najpoznatijih svetskih lopovskih grupa. Ne treba zaboraviti ni to da je tu Karmelita, zgodna lisica-detektivka, koja pokušava da privede Slaja pravdi i vešto negira postojanje očiglednih ljubavnih iskrica...

 

Prvi deo pojavio se na tržištu 2002. godine. Slaj je naumio da se dočepa Thieviusa Racoonusa, porodične knjige u kojoj su zapisani čuveni „specijalni potezi” njegovih predaka lopova. Dok je još bio rakunčić, njegovu porodicu izmasakrirao je suparnički lopovski klan Fiendish Five, na čelu sa ozloglašenim Clockwerkom, mehaničkom sovom starom nekoliko stotina godina. Kod svakog od petorice razbojnika nalazi se po jedan deo knjige, pa Slaj mora da poseti njihove jazbine (na različitim su delovima sveta) i u direktnom obračunu dođe do željenih stranica. Svaka oblast sastoji se od sedam nivoa na kojima je cilj doći do ključa. Kada sakupite sedam ključeva, otvarate put ka bossu, a samim tim i delu famoznog Thieviusa Raccoonusa. Slaj je gimnastički prilično dobro obdaren pa može da izvodi dvostruke skokove, da se pentra niz cevi i užad, ali i da se uz pomoć svog štapa sa kukom kači na gelendere. Pored toga, poseduje i nekoliko tehnika šunjanja, koje podrazumevaju hodanje na prstima (zadnjicom pribijenom uza zid), specijalni čučanj koji ga čini nevidljivim, te naročiti skok koji omogućava prizemljivanje na skučenom prostoru lako poput perceta. Razračunavanje sa neprijateljima veoma je jednostavno i zahteva samo jedan swing pomenutim štapom, dok se isto tako lako gine i gubi život. Ukoliko izgubite sve živote, sledi ponavljanje čitavog nivoa. Sakupljanjem novčića možete osvojiti potkovice koje vas čine imunim na neprijateljske atake, padove u vodu, lavu i slično. Pomenuta dva sidekicka retko sudeluju u akciji, tako će Mari učestvovati u off-road trkama na nekoliko nivoa, dok će Bentli ući u Clockwerkov mainframe i u Asteroids maniru pokušati da skine postavljenu zaštitu. Iako nisu brojne, ove mini-igre predstavljaju lep dodatak.

Drugi deo Sly 2: The Band of Thieves igračima je stigao u septembru 2004. godine i doneo mnoštvo novina. Još malo pa možemo reći da je u pitanju open-world igra. Igrač iz baze vrši koordinaciju akcija, postoji izbor misija u kojima ćete učestvovati, baš kao i izbor vođenog lika. Naime, sada je potrebno voditi sva tri junaka jer je jedino tako moguće doći do cilja. Slaj je zadužen za šunjanje, Bentli za eksploziv i high-tech „zezalice”, dok Mari na scenu stupa kada je potrebno pokazati mišiće. Novina su i gedžeti, koji se mogu kupovati za novac (jači udarac, dimna bomba, veći skok...), energetska skala koja je zamenila one shot – one kill sistem tamanjenja neprijatelja / vaših života, te novi pokreti kao što su, recimo, trčanje, džeparenje ili udarac kojim se oponent baca u vazduh. Našim junacima ovog puta na žulj je stala grupa zlikovaca po imenu Klaww Gang. Svaki od njenih šefova drži po jedan deo u pramparčad razbijenog Clockwerka, što je Slaju i kompaniji sasvim dovoljno da ih stave na listu za odstrel.

U trećem delu Sly 3: Honor Among Thieves, koji se pojavio septembra 2005. godine, Slaj i drugari pokušavaju da otvore trezor porodice Kuper. Posao će ujediniti najbolje lopove sveta, tako da, pored trilinga starih asova, na meniju (kada je upravljanje u pitanju) imamo i neke nove likove, čak i loše momke iz prethodnih nastavaka. Šlag na tortu predstavljaju nivoi u kojima upravljate prelepom Karmelitom Foks, koja je i dalje za repom Slaju. Trojka donosi pregršt poboljšanja, a najvidljivija je grafika, koja iz tadašnjeg hardvera izvlači maksimum (sve je kao crtani film). Ubačeni su mogućnost obijanja sefova, razgovor sa NPC-ovima, multiplayer podrška za dva igrača u offline modu, opcija maskiranja glavnog lika, 3D slika... Zanimljivo je to što nedostaje sakupljanje flaša, što je u prethodnim delovima vodilo otvaranju tajnih sefova. Glavni zlikovac ovog puta je misteriozni Doktor M, ali nećemo vam previše otkrivati priču koja je usko povezana sa prethodnim delom.

The Sly Trilogy pored opisanih naslova sadrži i četiri Move friendly mini-igre, što sve zajedno čini paket koji jednostavno ne smete da propustite.