PS4 Pro Evolution Soccer 2015 - PES 2015

2.550,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

 

PS4 Pro Evolution Soccer 2015 - PES 2015


Proizvođač: Konami

Datum izlaska: 14.11.2014.

 

Pod prilično smelim sloganom – „Teren je naš”, Konami je 13. novembra konačno pustio u promet Pro Evolution Soccer za sezonu 2014/2015. U Japanskoj kompaniji kao da su čekali da se slegne prašina oko izlaska nove FIFE i tako izbegnu direktni obračun sa ljutim rivalom. Ipak, kašnjenje igre u odnosu na konkurenta i neizdavanje demoa za PC i te kako je ostavilo posledice, iako je novi PES jedan od boljih koje je Konami „napravio” nakon mnogo, mnogo vremena.

 

 

 

Prosto je neverovatno koliko su ove dve fudbalske simulacije različite! FIFA je trenutno orijentisana ka duel igri i isticanju fizičkih predispozicija pojedinačnih igrača, dok PES ide ka totalnom fudbalu gde je svaki fudbaler tek šraf velike mašinerije. Zbog toga PES 2015 liči na neke svoje legendarne prethodnike, ali i donosi posve drugačiji osećaj tokom igranja od EA Sportsovog čeda. S druge strane, FIFA je i ove godine donela neke tehničke novotarije, dok PES takvih aspiracija jednostavno nema i to će opet razočarati one neopredeljene igrače koji nisu unapred „usmereni” ka jednom ili drugom taboru.

Snažan osećaj zajedništva i imperativ timske igre, kao što smo nagovestili, lajtmotiv je ovogodišnjeg PES-a. Temeljan pristup kreiranju napada, hirurška transformacija iz odbrane u napad i strpljenje prilikom građenja akcija stvari su koje ćete morati da naučite ukoliko želite da budete uspešni u utakmicama. PES je daleko sporiji od FIFE i ma koliko se to na prvi mah činilo dobrim u nekim situacijama ume da bude kamen spoticanja. Igrači često prave potez više i to dovodi do frustrirajućih situacija – sudaranje sa odbrambenim igračima, šutevi „u prazno” kada vam protivnički igrač skine loptu sa kopačke baš kad ste nanišanili, izražena inercija prilikom manevara na skučenom prostoru i slično. Od identičnih boljki patila je FIFA nekoliko izdanja unazad, ali su u EA Sportsu uspešno rešili probleme transformisavši igru u bespoštedni „1 na 1” rat. PES to nadomešćuje timskom igrom i u većini slučajeva to radi dobro, osim kada poželite da utakmicu rešite individualnim prodorima i soliranjem. Da li je to što karakteristike pojedinaca nisu maksimalno naglašene dobro ili ne, procenićete sami, ali sigurno je da PES 2015 zahteva dosta prilagođavanja i vežbanja i da ne dopušta improvizacije. U pitanju nije igra za jedno popodne i povremeno okupljanje sa drugarima, već naslov koji zahteva posvećenost i žrtvovanje dosta slobodnog vremena za navikavanje. U isto vreme, to je i dobra i loša osobina.

 

Izvođenje slobodnih udaraca i kornera bolje je nego u FIFA, a posebno nam se svidelo igranje glavom posle prekida kada ceo napadački red jurne ka golu vršeći pritisak na protivničku odbranu. Šutevi su dobri, driblinzi su nešto sporiji nego što bismo voleli, a ponovo su razočarala dodavanja. Bukvalno će vam trebati kristalna kugla da predvidite kuda će lopta upućena po zemlji da završi, čak i kada ste precizno usmerili pečurkicu na upravljaču i odmerili snagu šuta. Gotovo da ne postoje dva ista dodavanja i, ako je to bila želja autora kako bi se približili realnom, uopšte nismo zadovoljni. Slična situacija je sa golmanima, koji su pasivni, a umeju i da prave početničke greške dozvoljavajući protivniku jeftine golove iz akcija koje naizgled nisu obećavale ništa. AI rutina uglavnom na zadovoljavajućem nivou obavlja svoj posao, fantastično vrši presing po celom terenu i prisiljava vas da pravite greške. Odličan je i osećaj menjanja odnosa snaga na terenu, kada zbog presinga i fizičke iscrpljenosti jedna ekipa pada, a druga preuzima primat na terenu. Loša stvar je što i dalje postoje situacije kada se protivnički igrači čine neuhvatljivim i kada postižu golove iz pozicija koje se čine nemoguće. U FIFI je ova pojava gotovo istrebljena pa PES pada na testu u kojem je bitno da igrač uvek kontroliše dešavanja na terenu – bilo da su ona dobra ili loša.

Jednu stvar iz godine u godinu ne možemo da shvatimo, a to je šta Konami čeka sa uvođenjem tehničkih novina? Grafika je ove godine znatno bolja i „svetlucavija”, ali to i dalje nije nivo FIFE. Da se ne lažemo, PES izgleda odlično – najbolje do sada, ali zašto sve to ne krunisati detaljima koji život znače? Mreže i dalje kao da su napravljene od paučine, tereni ne trpe oštećenja tokom igranja, publika je urađena u nekakvom pseudo 3D obliku... Dalje, dvojac komentatora ostao je isti, koristi siromašan dijapazon komentara što nikako ne doprinosi poboljšanju atmosfere. Šta reći za licence i klubove? Jadno, mršavo i krajnje nerazumljivo od Konamija! Apsolutno ništa nije urađeno na ovom polju i pitanje je kada će biti. Kada nedostaje jedna Borusija iz Dortmunda i gotovo cela Engleska liga, šta reći... Ako je za utehu, tu su bar naš Partizan i reprezentacija sa pravim imenima fudbalera, što će obradovati mnoge igrače.

Pro Evolution Soccer 2015 je odlična igra koja ljubiteljima serijala vraća nadu u Konami. Sve bi bilo još bolje da su autori posao završili do kraja i igračima ponudili jedno zaokruženo ostvarenje koje donosi poboljšanja na i van samog travnatog terena. Ovako, ostaje utisak da Konami veruje u slepu ljubav kupaca koji neće birati sredstva da pripadnicima suprotnog tabora obrazlože svoju odluku da i ove godine izdvoje nemalu svotu novca za PES. FIFA bolja i ove godine? Da! Iz prostog razloga što i dalje nudi daleko više sadržaja, pažnju posvećuje i naizgled beznačajnim stvarima (igranje rukom, tenzija i oblik mreže, promenjivi vremenski uslovi, 3D trava i tako dalje) i ne žali novca za pribavljanje licenci za takmičenja i igrače. Raduje što PES donosi posve drugačije iskustvo igranja i što to dobro radi jer će to sigurno naterati tim iz EA Sportsa da još marljivije prione na implementaciju poboljšanja.