PS4 NBA 2K14

2.999,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

 

PS4 NBA 2K14


Proizvođač: 2K

Datum izlaska: 15.12.2013.

 

 

Teren je samo vaš u novom izdanju najbolje i najrealističnije košarkaške igre. Sa preko 30 nagrada i nominacija za najbolju sportsku igru godine, NBA 2K14 je naslov koji morate imati u svojoj kolekciji!

 

2K Games je potvrdio da ćemo u nadolazećem NBA 2K14 dobiti mogućnost odabira nekih od najpoznatijih timova Eurolige.
U igru će biti ukupno 14 evropskih timova poput Barcelone, CSKA, Olympiacosa, Maccabija i ostalih.
Iako bi mogućnost odabira svih najvećih evropskih timova bila dobrodošla, nećemo se žaliti. Ovakav rasplet predstavlja veliki korak napred i osiguraće još više uživanja u virtualnoj košarci.

Iako već godinama nemaju konkurenciju, kompanija 2K sa svojim NBA serijalom pravi vraški dobar posao. Ne samo da iz sezone u sezonu podižu lestvicu mogućeg kada je simuliranje igre pod obručima u pitanju, već stoje rame uz rame sa EA-ovom Fifom koja je po mnogima vrhunac (kao paket) kada su sportske igre u pitanju. Ipak, čini nam se da je zenit dostignut izdanjem 2K11 koje je, što zbog uključenog sadržaja (čitaj: dramatičnog ubacivanja „letećeg Majkla” u vatru), što zbog dobro odmerenog gameplaya, predstavljalo vrhunac ponude.

 

 

Možda zbog fokusiranosti na izlazak nove generacije igračkih konzola, razvojni tim ove godine nije pripremio novina koliko smo očekivali. Zaštitni znak je „Kralj” lično – LeBron Džejms, čiju priču ćete moći da „odmotavate” u naročitom režimu Lebron: Path to Greatness – misiju po misiju. Drame ni izbliza nema kao kad je u pitanju MJ, a ako pride ne volite Miami Heate izbor autora neće vam dobro leći. Druga stvar koja se da primetiti je odustajanje (ne u potpunosti) od rep folklora i „narodne” muzike koja uz NBA cirkus ide kao luk uz ćevape. Doduše, Jay Z je prisutan u playlisti, ali je akcenat na miksu žanrova koji nekako mnogo lepše „leže” od starog, jednoličnog pristupa. Tu su Gorillaz, The Black Keys, Daft Punk, Fil Kolins... Izvođači koje je mlađani LeBron sam birao.

Prezentacija je po običaju vrhunska i tu se nije mnogo toga promenilo. Spektakularne najave mečeva, analize u poluvremenu, navijačice na terenu, sve je vešto uklopljeno da za trenutak pomislite kako gledate živi prenos neke NBA utakmice. Za komentatore nemamo šta više da kažemo, jednostavno su odlični, baš kao i publika čije navijanje i đipanje po tribinama je nešto najbolje što smo videli u departmentu sportskih igara. Naravno, šampionski šablon prati i gameplay koji je jednostavno briljantan! Moramo da primetimo da su autori dodatno poradili na pickup & play sistemu upravljanja kako bi igru približili casual igračima, ali da to ne utiče u velikoj meri na narušavanje simulacijskog pristupa. Naprotiv, igra je realnija nego ikad i poseduje nikad izraženiji fizički momenat. Možda će vam se vođenje i dodavanje lopte (pa čak i šutevi) učiniti jednostavnim, ali je sve ostalo daleko od toga. Srljanje ka košu kažnjava se gubljenjem lopte i brzim kontranapadima, dok su „bunarenje” u reketu i ishitreni šutevi u 90 odsto slučajeva osuđeni na propast. Mora da se vodi računao svemu – položaju igrača na terenu, udaljenosti protivničkih igrača, izbačaju lopte i tako dalje. Čvrsta odbrana je ključ svega, a AI je tako dobro sprovodi da je to za medalju. Ne postoji šablon za davanje koševa, ne postoje safe akcije koje će vam doneti lagane poene, jednostavno celu utakmicu morate da budete koncentrisani ne bi li je rešili u svoju korist. Igra je toliko zarazna i tera vas da učite poteze dok ih ne savladate do savršenstva. Ovde treba reći da je sistem upravljanja (autori ga zovu Pro Stick) opet doživeo izmene i da ćete desnu pečurkicu na upravljaču koristiti češće nego ikad. Nisu u pitanju samo dodavanja i šutevi, već i driblinzi, naročiti pokreti i slično. Šta ćete, ljudima ponestalo dugmića na upravljaču.

 

Autori tvrde da je u NBA 2K14 ubačeno preko 3.000 novih animacija pokreta i da sve što vidite na pravom prenosu vidite i na terenu u igri. Pri tome, ovde se ne računaju samo pokreti pri trčanju, šutiranju i zakucavanjima, već i oni prilikom kontakta, skokova ili gurkanja pod košem. Simpatične su situacije kad se grdosije nađu na parketu nakon „naskakanja” protivničkog igrača ili posle žestokih duela. To igri daje dodatnu dozu realizma. Autori dalje ističu da su radili na animacijama dresova i čestičnim efektima znoja. Tu još ima mesta za unapređenja, pogotovo kad su dresovi u pitanju pošto u velikom broju slučajeva izgledaju kao kartonske ploče okačene na odlično animirane igrače.

Konačno, dolazimo i do najveće novine ove godine – rostera timova. Očekivano, na raspolaganju je svih 30 NBA ekipa, baš kao i retro timovi koji su obeležili određene epohe (ukupno ih je 34 – ekipa Sacramento Kingsa predvođena Divcem i Stojakovićem nije na spisku). Nedostaju poznate ličnosti i dream timovi, ali su umesto njih tu Evroligaši! Kompanija 2K potpisala je višegodišnji ugovor sa Evroligom čime je dobila pravo na ovo Evropsko takmičenje. Za sada se u igri nalazi 14 timova od moskovskog CSKA, preko Olipijakosa, Efesa, Panatinaikosa, pa sve do Reala iz Madrida, Barselone, Unikahe i Žalgirisa. Nažalost, ove timove moguće je voditi samo u Quick Game režimu igranja pošto Evroliga kao takmičenje nije ubačeno, a neozbiljno je očekivati da se neki od evropskih timova nađe u NBA ligi. Upravljanje ekipama iz Evrope potpuno je drugačije od onih iz NBA takmičenja. Igra u ovom slučaju nije toliko fizički orijentisana i mnogo lakše je postizati koševe sa distance. Zanimljiva situacija nastaje kada „uparite” tim iz Evrolige sa timom iz NBA. To je i bio cilj. Potez autora da uključe timove iz Evrolige u roster pozdravljamo iz sve snage i nadamo se da je to samo prvi korak ka ubacivanju novih igračkih modova, pa i reprezentacija (ako se sećate, NBA Live ih je imao).

 

NBA 2K14 je logičan sled stvari i odličan uvod u next, next-gen rat koji nas očekuje pred kraj godine, a u koji će se uključiti i EA sa svojim NBA Liveom (ili kako će se već igra zvati). Proizvod kompanije 2K je blizu savršenstva, ali nije savršen. Valja se dodatno poigrati sa igračkim modovima i proširiti iskustvo kada su Evroligaši u pitanju. Takođe, mora se poraditi i na rutini zaduženoj za vođenje igrača u igračevom timu. Previše često se dešava da se igrači „vrte” oko lopte i gube posed zbog neodlučnosti i tromosti. Tu je i mušičavi sistem aktiviranja vođenih igrača koji je previše spor i neprecizan i često je uzrok nervoze u presudnim trenucima.