PS4 Terraria

3.499,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

 

PS4 Terraria


 

Proizvođač: Ostali

Datum izlaska: 11.11.2014.

 

Kopaj, bori se, istražuj, gradi”. Nema boljeg načina da se opiše nova indie senzacija pod nazivom Terraria, inače delo četvoročlanog (anonimnog) tima Re-Logica. Iako je po igri osuta paljba jer je navodno u pitanju „samo 2D varijanta Minecrafta” (koji ni sam nije toliko originalan), činjenica je da Terraria obara rekorde prodavanosti na Steamu, što je samo dodatan motiv autorima da nastave sa pumpanjem novih sadržaja i poboljšanja inicijalne igre (trenutno je aktuelna verzija 1.04).

 

 

Najveći kvalitet Terrarije istovremeno se može smatrati i njenom najvećom manom. Sandbox karakter igre u punom značenju te reči podrazumeva ogroman svet koji je pred vama i koji vam je na raspolaganju za istraživanje. Ne postoje tutorijali, misije, jasno definisani putevi ili ciljevi šta da radite. Sve je na vama i vašoj motivisanosti da eksperimentišete i istražujete, postepeno učeći logiku po kojoj igra funkcioniše. Okvirna priča jednostavno ne postoji. U ulozi ste maljčika koji je, poput brodolomnika na pustom ostrvu, „izlegnut” na fantazijski svet Terarije sa šturim instrukcijama obližnjeg AI vodiča. Dok Sunce polako izlazi na horizontu, na vama je da se organizujete i osmislite kako ćete preživeti nadolazeću noć u kojoj Terariju pohode zombiji i, u daljem toku igranja, mnogo nečastivije sile.

Od alatki na raspolaganju imate samo primitivnu sekiru i pijuk, koji će vam biti najbolji prijatelji u početnim fazama preživljavanja. Obaranjem drveća i prokopavanjem zemlje i kamenih formacija prikupljate bazni materijal za izradu jednostavnog zaklona, koji treba da vam posluži u dugim i opasnim noćima. Izrada početnih predmeta moguća je u bilo kom trenutku, ali samo pravljenjem workbencha (nalik Minecraftu) otvaraju vam se opcije za izradu složenijih predmeta ili njihovih kombinacija (uz obavezno pravljenje peći koju ćete koristiti za topljenje ruda i kasnije metalurške zahvate pri izradi naprednije opreme). U praksi se to izvodi prilično jednostavno: stanete pored radnog stola (ili pomenute „furune”), pritisnete taster ’Esc’ (kojim pozivate i kompletan inventar) i, u zavisnosti od trenutne građe koju ste prikupili, kreirate određene predmete ili delove opreme. Pukom obradom drveta, na primer, možete napraviti primitivne drvene mačeve, platforme (nezaobilazne prilikom gradnje vaših habitata jer omogućavaju slobodno kretanje) ili drvene blokove kojima „krečite” pozadinu zgrada kako biste sprečili slobodan respawn neprijatelja u enterijerima. Drvo i sluz (koja ostaje iza palih blob protivnika) i eto baklje za osvetljavanje tokom noći (ili u pećinama), strela plus baklja i eto zapaljivih projektila, srebrne poluge (iskovane od sirovina) i nakovanj, i na malog junošu možete nabaciti srebrni oklop... Broj kombinacija je ogroman i naprosto tera na sve složenije i opasnije ture istraživanja terena i prikupljanja novih resursa.

 

Pravljenjem jednostavnih kućica koje će ispoštovati minimum „urbanističkog” plana (drveni zidovi, pomenute pozadine i osnovni nameštaj – sto, stolica i radna klupa) privlačite lutajuće NPC karaktere (trgovci, medicinske sestre, prodavci oružja...) koji će se nastaniti u vašem malom mistu. Pored očiglednih koristi i usluga koje pružaju, NPC-ovi su korisni i zato što smanjuju broj spawnovanih i lutajućih creepova oko sela/grada (a to s druge strane iziskuje i nezanemarljive arhitektonske zahvate sa dostupnim resursima kako biste stvorili optimalne stambene jedinice na nepristupačnom terenu).

Da se sve ne bi svelo samo na podvige mlađanih igrača-neimara, glavno „meso” igre (jednom kada ojačate i stvorite jaku bazu resursa) čine Bijomi. U pitanju su (udaljeni) tematski lokaliteti prepuni različitih opasnosti (u vidu naprednijih protivnika i opasnih boss čudovišta), ali i krcati naprednijim lootom i drugim exploitima. Corruption (nalazi se daleko na jednoj od strana), Hell (do kojeg stižete upornim kopanjem u dubinu, je l’), Floating Islands (visoko iznad nivoa tla), Dungeons (na krajevima sveta, tj. mape), opasna nadzemna i podzemna džungla i slično. Pored toga, nasumično (ili izvršavanjem specifičnih radnji) igra će vas „častiti” i dodatnim aktivnostima: meteorskim depozitom (koji za sobom ostavlja dragocenu meteorsku sirovinu), Blood Moon noćima (u kojima zombiji imaju sposobnost da otvaraju vrata vaših kuća), trolovske invazije (po sličnom principu), summonovanje bizarnih i moćnih čudovišta (Eye of Cthulhu i Eater of Worlds) i slično.