SONY konzola playstation 2

18.000,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

 

SONY konzola playstation 2


Šta reći o PlayStationu 2, a ne ponoviti uobičajene floskule i hvalospeve? Svi znamo da je u pitanju najprodavanija konzola svih vremena koju će u skorije vreme neko teško dostići. Od 2000. godine, kada se premijerno pojavila u Japanu, pa do danas prodato je više od 155 miliona konzola, izrađeno je više od 10.000 igara, koje su prodate u 1,5 milijardi kopija! Razlog planetarne popularnosti Sonyjeve druge po redu konzole je sjajan hardverski sklop, ogromna biblioteka igara (čitaj: fanatična podrška developera) i vertikalna kompatibilnost sa prvim PlayStationom. Ne treba zaboraviti ni to da je PlayStation 2 prva konzola koja se na tržištu pojavila sa ugrađenim DVD čitačem, što je u ono vreme predstavljalo pravi bum.

Sve ove brojke i svi hvalospevi koje godinama slušamo o konzoli ostaće nedorečeni zbog jedne stvari – slabe homebrew podrške. Nešto se „prčkalo” oko Linuxa, pojavili su se programi za puštanje DivX filmova i MP3 muzike, ali je to sve jako stidljivo, pogotovo ako se poredi sa nekim drugim takmacima (Xboxom, na primer). Slična situacija je i sa emulatorima koji, iako postoje, ni izbliza ne zadovoljavaju apetite korisnika. Jedan PSP je tu bolje prošao, možda i NGage, a da ne govorimo o naletu Androida u ovaj svet. Rahitičniji su samo next-gen izdanci, za koje se po tom pitanju gotovo ništa ne preduzima.

Iako ga je 2006. godine nasledio PlayStation 3, PlayStation 2 se i danas proizvodi. To je još jedan od razloga zašto konzola drži prilično visoku cenu i ne može se nabaviti za „sitne” pare. Ipak, ako ste odlučili da uspomene na neka prošla igračka vremena evocirate baš putem ove konzole, nude vam se dva rešenja. Ili ćete nabaviti modovanu konzolu koja u sebi sadrži naročiti (naknadno ugrađen) čip koji omogućava izvršavanje homebrew koda, ili ćete se odlučiti za kupovinu jeftinih modovanih memorijskih kartica kapaciteta 64 MB. Kartice se mogu pazariti za nešto više od 500 dinara, a korisniku nude pokretanje emulatora sa eksternog USB hard diska, pa čak i sa USB fleš memorije. Iako ih možete kupiti maltene na svakoj trafici, taj sistem nažalost ne radi sa svim verzijama konzole. Najviše su pogođeni noviji slim modeli.