PSP Football Manager 2012

1.049,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

 

 

PSP Football Manager 2012

 

Proizvođač: Sega

Datum izlaska: 01.01.2012.

 

Kako su odgovorni ljudi iz studija Sports Interactive poznati po svojoj marljivosti i korespodenciji sa fanovima, tako nam i ove godine, 21. oktobra, stiže brižljivo našminkan i, u skladu sa pulsom igračke zajednice razvijen, Football Manager 2012.

Ova simulacija trenerskog posla već godinama okuplja zaluđenike i zavisnike igre u čvrsto jezgro fudbalskog užitka, nasuprot mučenju gledanja Jelen Super Lige ili reprezentativnih izdanja taloga  u kojem je trenutno naš pljačkani, osporavani, sputani i uvek voljeni fudbal.

Šansu da sve to promenimo, makar zaključani u svom virtuelnom svetu fudbala, ne ispuštamo lako. Zato se može reći da ova simulacija razlikuje tri grupe svojih vernih tvrdokornih fanova;

I grupa: Do srednjeg školovanja. Po procenama, najosetljivija grupa od svih, baza za stvaranje tvrdokornih fanova. Pretpostavlja se da su najpodložniji takozvanom ‘’You dont know what it’s like’’ sindromu. Ocene u dnevniku koje se ne regulišu do tromesečja, prete da postanu veća boljka po menadžera, negoli neimanje prave osobe sa velikim “influence” za kapitena;

II grupa: Nakon srednjeg školovanja. Grupacija slobodnih mislioca sa upisanim fakultetom ili višom školom (broj datih ispita se ovde ne postavlja kao pitanje). Na njima se ogleda nedemokratičnost prosperativnog proevropskog društva. Teško je razumeti ih, smatraju se uvek u pravu, dižu revolucije zbog školovanja, a svoje vreme uglavnom provode pored kompjutera, tvrdeći da su bolji u nečemu drugom;

III grupa: Oni sa sećanjem na srednje školovanje. Neženje, dangube, propali pijanci, tihe galmadžije ali pre svega romantičari, a poneki od njih i stari Championship Manager ljubitelji;

Tu su i svi one koji ne pripadaju nijednoj od ovih grupacija, vole fudbal, imaju vremena i poseduju nešto slično sledećoj konfiguraciji za solidnu igrivost menadžera: Pentium IV Intel 2,4 GHz, 1GB RAM, Radeon 9500 ili GeForce 6600, 8GB HDD-

Najmanje važna stavka, grafika, najviše je napredovala još od FM 09 i pojave 3D pregleda utakmica. Zbog toga vam i insistiranje na jačoj konfiguraciji može doneti pravi ugođaj, jer sada imamo preko 100 novih animacija. Igrači su prirodniji u svom kretanju i lopta se lakše kreće. Publika je daleko bolja nego na ranijim menadžerima, sada mašu zastavama i šalovima, i ponekad umeju da zapale baklje a da njihov tim ne trpi sankcije.

Eto grafike, za one koji misle da je Footbal Manager samo zbir statistike na ekranu. Istina je, da u stvari, oni, jednostavno, nemaju maštu.

Šteta je samo, jer nas navijanje i zvuk igre i dalje teraju da je prekinemo za koji sekund, kako bi pustili muziku na winamp-u. I to je verovatno jedina stvar, koja za razliku od svih segmenata igre, ne evoulira kroz godine.

Za nas nostalgične i naviknute na starije verzije, 3D engine i nije toliko bitan, jer sav posao mogu da obave i oni maleni kružući koji i dalje postoje na moje lično zadovoljstvo. A kako sam ipak hteo da dam šansu dobroj grafici, u nadi da ću videti realan prikaz igre, oprobao sam se protiv Barselone vodeći Viljareal.

Moćna Barselona nije izvela ni jedan skraćeni korner (što je jedna od mojih omiljenijih opcija ove godine). Takođe, primetio sam da dosta napada ide po bokovima, kao i centaršuteve koji su nekarakteristični za tim koji svoju igru bazira na kratkim pasevima... Imajući u vidu da slika menadžera sa DVD kutije neodoljivo podseća na Pepa Gvardiolu mogli su i više da se pozabave ovim...

A da je, ipak, realno da Barselona rasturi nenaštimovani tim Viljareala sa nekoliko gola razlike, itekako je realno, stoga dosta o tome, pređimo na ono što je zaista važno.

Dakle, igrica Football Manager 2012 donosi preko 800 novih promena. Ipak, nije reč o revoluciji. Promenjeno je, praktično, pet posto igre, u odnosu na prošlu godinu, ali tih pet odsto su ključni razlog za činjenicu da je Footbal Manager ove godine jednostavno odličan.

Jedna od značajnijih je svakako lakša navigacija, i estetski lepši, ali i korisniji interfejs. To se pogotovo odnosi na one sa velikom rezolucijom monitora, kojima je sada sve na dohvat ruke. Nekoliko piksela više učiniće čudo sa prikazom svega potrebnog.

Najznačajnija promena i napredak ove godine leži u mogućnosti dodavanja i oduzimanja novih liga. Odlična stvar za pozne sezone i menadžera, kome je vreme da svoje znanje dokaže i preko grane. Takođe i blagoslov za one sa slabijim mašinama, koji vremenom ne uspevaju da brzo očitaju sve lige od početka igranja.

Jedna od najupečatljivijih promena je svakako timski razgovor iliti Team Talk. Mogućnost obraćanja svojim igračima razgranala se u 5 mogućih tona glasa kojima ih možete motivisati ili demoralisati. Svaki od mogućih tonova (primer; agresivni, mirni, samouvereni) jeste samo način komuniciranja sa vašim pulenima. Od svakog igrača ponaosob zavisi kakav će menadžer biti, ljut kao Ferguson koji baca kopačku na Bekama, ili blag, pun razumevanja i sve više bliži otkazu.

Rečenice su uglavnom iste za sve tonove, i nakon vašeg govora u svlačionici, odmah vidite kako su igrači reagovali.

Veliko poboljšanje je i u savetima koje dobijate od vašeg asistenta. Njegova analiza protivnika, i instrukcije oko taktike su daleko korisnije. Zato pažljivo birajte. Oni malo upućeniji sećaju se Carlosa Ceiros-a, i njegove uloge u Manchester United-u. A ukoliko vas je dosad nerviralo pitanje koje instrukcije staviti igraču, i da li je u napadu najbolje upariti Advanced Forward i Deep Lying Forward, onda više nemate razloga za brigu. Asistent vam daje detaljnu sliku o mogućnostima  igrača.

Dalje, potpuno novi tutorial odvojen je od same igre. Poboljšanja dolaze i sa raznovrsnijim skautingom i lakšim pregovorima o ugovorima igrača... Tu je i pojavljivanje realnijih regena i mnoštvo drugih sitnica, spremnih da očaraju i starog znalca a kamoli novopridošlicu.

A o tome koliko je verodostajan Football Manager 2012 i koliko je moguće uživiti se, najbolje svedoče iskustva pojedinih igrača.