PC IHF Handball Challenge 14

2.800,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

 

PC IHF Handball Challenge 14


Proizvođač: Bigben

Datum izlaska: 28.03.2014

OVA IGRA ZAHTEVA STEAM AKTIVACIJU.

 

Ne čini se tako, ali na tržištu se nalazi premalo sportskih igara. Iz godine u godinu ponavlja se isti scenario: fudbal, košarka, američki fudbal, hokej, golf, poneka simulacija tenisa... Kada naiđu olimpijske godine autori nas počaste ciljanim, (Z)OI ostvarenjima i to je uglavnom to. Ukoliko volite retro ukus, putem nekog od brojnih emulatora možete da odigrate koju partiju odbojke ili odete na neki atletski miting, čime se izlet u virtuelni svet sporta završava. Iz sezone u sezonu pitamo se: „Gde su ostali (grupni) sportovi – vaterpolo, rukomet...? Kako to da nijednom razvojnom timu na pamet nije palo da avanzuje njihovom eksploatacijom i praktično nikakvom konkurencijom?”

 

 

Odgovor je jednostavniji nego što mislimo. Virtuelizacija manje popularnih sportova nije jednako profitabilna. Pogledajte samo koliko je 2K Gamesu bilo potrebno da u serijal NBA ubaci timove iz Evrope ili još bolje – kako je EA Sports loše prošao sa FIFA Streetsom, uličnom verzijom malog fudbala. Izgleda zanimljivo i privlači određeni broj ljudi, ali brojke na papiru su neumitne. Bez obzira na to što bi mnogi od nas voleli da vide i druge sportove na ekranima računara/konzola, ekonomska isplativost jednostavno ne postoji. Barem nije dok se posla nije latila softverska kuća Neutron Games iz Nemačke.

Nemci su, između ostalog, poznati kao pasionirani ljubitelji rukometa i njihova liga je uz špansku i francusku jedna od najjačih u svetu. Tamo igraju svi poznati igrači, sponzori troše najviše para, a tribine dvorana su gotovo uvek pune. Godine 2012. Neutronci su na tržište izbacili IHF Handball Challenge 12 – pilot projekat koji je u virtuelni svet konačno dodao i rukomet. Autori tog naslova ubrzo su na svojoj koži osetili koliko je teško da se izborite sa zahtevima tržišta i implementirate sve ideje u delo. Usled brojnih problema i bagova verzija za 2013. godinu nikada se nije ni pojavila na rafovima prodavnica, da bi krajem marta tekuće godine svetlo dana konačno ugledala verzija za tekuću sezonu.

 

Kao što iz naslova možete da zaključite, igra je urađena pod patronatom međunarodne rukometne federacije (IHF – International Handball Federation), što znači da su obezbeđene licence za korišćenje imena igrača, timova i reprezentacija, baš kao i originalnih dresova ekipa, odnosno njihovih sponzora. Na raspolaganju je 110 timova iz francuske, nemačke i španske lige, 16 internacionalnih timova (čast Srbije brani RK „Partizan”), odnosno 32 reprezentacije (nažalost, bez Srbije). Utakmice mogu da se igraju u sedam različitih hala i na isto toliko različitih podloga, što je za početak i više nego dovoljno. Igraču su na raspolaganju klasični radni režimi, od odigravanja prijateljskih utakmica, pa sve do kreiranja mini-svetskog prvenstva. Naravno, možete da stvorite i sopstvenu ligu ili se takmičite u okviru jedne od podržnih. Ipak, okosnicu čini naročiti karijerni mod u kojem vodite igrača čiji ste izgled i predispozicije sami odabrali. Na osnovu stečenog iskustva možete da poboljšavate osobine vođenog igrača. Na raspolaganju je čak 11 kategorija i tweakovanje fizičke spreme, jačine udarca, umešnosti u odigravanju pasova, sposobnosti blokiranja, brzine, skočnosti i tako dalje. Igra u ovom departmentu ne nudi ništa revolucionarno i novo i možemo da kažemo da ide utabanom stazom sličnih ostvarenja iz ove klase. Pohvalno je i to što je sve upakovano u dopadljiv sistem menija koji ne buni igrača suvislim sadržajem i mnoštvom naizgled nepotrebnih opcija.

Autori su prilično ozbiljno shvatili posao pa će upravljanje igračima na početku biti problem, pogotovo ako se u rukomet ne razumeju previše. Verovali ili ne, na raspolaganju je čak osam različitih tipova šuteva, četiri vrste dodavanja i nekoliko jedinstvenih „zahvata” u odbrani. Protivničke igrače možete da gurate, da im blokirate šuteve podizanjem ruku, presecate pasove i slično. U napadu možete da uputite klasičan šut ili šut ka golu iz skoka, možete da aktivirate i kursor koji služi kao nišan, pa čak i da izvedete efe udarce koji menjaju pravac kretanja lopte nakon odbijanja o podlogu. Dodavanja se obavljaju kroz vazduh, uz upotrebu loba, odbijanjem od tla... Na terenu može da se izvede gotovo sve što viđate na pravim utakmicama. Svaka čast za trud i doslednost!