PC The Sims 4

2.999,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

 

PC The Sims 4


Proizvođač: EA
Datum izlaska: 05.09.2014.

Četvrto izdanje najpopularnije simulacije života je konačno u prodaji! Simići su sada još inteligentniji i svaki od njih je ličnost za sebe, a novi alati vam omogućavaju još više podešavanja izgleda likova i njihovih karakteristika. Istražite i upoznajte komšiluk, izgradite kuću iz snova ili posetite online galerije sa sadržajem koje su pravili igrači iz čitavog sveta.

Sims 4 je igra koja će vam pružiti stotine sati zabave u svetu koji ćete sami graditi. Kako ćete se igrati?

Za igranje je potrebna Internet konekcija i registracija na servis Origin.

Verovatno ni zaposleni u Maxisu ne znaju koliko su do sada izdali podverzija igre The Sims. Šalu na stranu, u praksi stanje nije nimalo naivno – ova igra je jedna od dugovečnijih na sceni (sa njom se družimo još od 2000. godine), a između ostalog, poznata je i po tome što su autori do poslednje kapi iscedili franšizu. Do 2. septembra postojala su svega tri zvanična nastavka i preko 70 (dobro ste pročitali) kompilacija, ekstenzija, dodataka... Simsi su išli na fakultet, usvajali su kućne ljubimce, otkrili su čari izlazaka sa suprotnim polom, uplaćivali su putovanja, a čak su se bavili i natprirodnim... Nakon dugih pet godina čekanja, Maxis je javnost konačno upoznao sa četvrtim poglavljem u serijalu. Igrom koja bi pod jednom kapom trebalo da objedini sve što smo dosad saznali o ovom virtuelnom svetu.

Dobro optimizovana i upakovana u sasvim solidnu vizuelnu košuljicu (ruku na srce, ne može se reći da će vas The Sims 4 oboriti sa nogu svojim next-gen karakteristikama), igra na samom početku ostavlja upečatljiv utisak. Dočekuje vas kreator likova putem kojeg vršite definisanje izgleda i ponašanja glavnog lika. Personality se lako tweakuje određivanjem da li će avatar biti orijentisan ka sportu ili nekoj grani umetnosti, da li voli da ispoljava emocije i druži se sa ostatkom komune ili preferira da živi kao vuk samotnjak. Tu je i odabir dubine glasa, a potom i baterija za baterijom opcija preko kojih vršite podešavanje spoljašnosti vođenog lika. Kosa, ten, brada, kapice, krpice, razmak između očiju, veličina ušiju, odnos između mišićne mase i sala samo je delić onog što vam stoji na raspolaganju. Sate i sate možete provesti listajući dostupni sadržaj i putem vešto implementiranih analognih kontrola rihtati svaki delić tela vašeg budućeg mezimca. Kako će Sims izgledati u neformalnim prilikama jedna je stvar, kako će se „doterati” kad ide na posao ili bavljenje sportom je druga, a tu je bed time varijanta... Ako cenite detaljnost i dobro urađen posao – kreator likova je mesto kojem ćete posvetiti punu pažnju. Pogotovo što možete izabrati da budete i detence, pa čak i bakica ili dekica.

Na prvi pogled, gameplay se ne razlikuje puno od onog na čega smo navikli. Kupujete imanje i kuću sa ili bez nameštaja i krećete u avanturu. Valja jesti, dobro se odmoriti, ići na posao, plaćati račune, ali voditi računa i o društvenom aspektu života u zajednici koju ste upravo nastanili. Ona je puna raznih likova sa kojima stupate u neformalnu ili ozbiljnu interakciju, družite se uživo, zajedno obedujete, chatujete, čujete se mobilnim telefonom. Kada se osetite usamljeno možete da pozovete nekog od prijatelja, obratite se savetovalištu, organizujete zabavu, pa čak i venčanje. Dijapazon delovanja dobro je poznat svim poštovaocima franšize The Sims i moramo da kažemo da nas u ovom departmentu autori nisu iznenadili sadržajem.

Ono što je novo jeste personality Simsova. Značajno je izražen kroz promene raspoloženja i utemeljen je na karakteristikama koje ste izabrali na početku igre. Više nego ikad, Simsi su „njanjavi” i večito su u potrazi za nečim. U napad kreću krajnje agresivno i od vas traže da rešavate probleme koje ste zapravo sami započeli. Zanimljivo je da veštačka inteligencija sasvim dobro obavlja osnovne zadatke i vašeg umornog drugara poslaće pravo u krevet, pa čak i na WC ili do frižidera. Taskove koje izdajete smeštate u naročitu to do listu i tako možete unapred definisati nekoliko poslova koji će se obavljati jedan za drugim. Novina je što su Simsi postali majstori za multitasking i sada mogu da obavljaju simultano neke radnje. Na primer, u isto vreme mogu da se igraju na tabletu i pričaju sa prijateljima, voze trenažni bicikl i gledaju TV i tako dalje. U pitanju su neke osnovne stvari, a šta sve može da se kombinuje otkrićete već sami. Moramo da naglasimo da se unapređenje ogleda u svedenom upravljačkom interfejsu, prilično ispoliranom za ovu vrstu igre. Opet je sve podeljeno na Live režim gde se proticanje vremena može ubrzati ili zaustaviti, Build mod koji služi za izgradnju i kupovinu stvarčica (o njemu nešto više reči kasnije). Funkcije su na dohvat ruke, a komande se izdaju jednostavnim klikom na željeni objekat i odabiranjem dostupnih akcija. Slično je i sa vođenim likom kome određene naredbe izdajete baš tako što kliknete na njega i onda pravite izbor od dostupnih opcija. Statistiku pozivate preko toolbara koji je smešten u donji desni deo ekrana. U pitanju je informativna i pregledna skupina opcija preko koje saznajete koje brige more vaše Simsove (da li im se spava, da li su gladni, da li im se rade neke zabavne stvari...), koliko vremena su proveli obavljajući svoje omiljene poslove, u kakvom su odnosu sa komšijama, kako napreduju u savladavanju naročitih vrsta taskova i tako dalje. Ovo poslednje je prilično bitno jer na taj način praktično pratite razvoj vođenog lika – svako skuvano jelo unapređuje vaše kulinarske sposobnosti (i sve ređe ćete praviti bućkuriš), bavljenje sportom podiže fitness skalu, igranje video igara i vežbanje programiranja brusi IT sposobnosti... Tu je i skala preko koje pratite napredak na profesionalnom planu i zadatke koje je potrebno obaviti ne bi li povećali produktivnost rada i tako zaslužili unapređenje. Iznenađuje koliko je sve pregledno, čisto i razumljivo. To je za pohvalu!

Build mod doživeo je evolutivne promene. Kućama možete da dodajete prazne prostorije ili tipske (već uređene) sobe. Unapred možete da vidite kako će izgledati gotov proizvod, da menjate boju nameštaja i slično. Oduševljava način na koji se vrši odabir predmeta za gradnju ili kupovinu. Možete da ih listate po tipu prostorija u koju se postavljaju (na primer, kuhinja, radna soba...), po nameni, a čak je dozvoljeno definisanje search upita. U svakom momentu pred sobom imate maketu kuće sa okućnicom koja je izdeljena na gradivne elemente – prozori, vrata, krov, podovi, dimnjaci i slično; dovoljno je da kliknete mišem na neki od elemenata i pojaviće se predmeti iz te kategorije koje možete da kupite i postavite u svojoj kući. Detaljisalo se do te mere da možete da vršite izbor dvorišne flore i birate izgled greda za nadstrešnice. Iako je igra urađena 3D tehnologijom (dozvoljava sumanuti zum i slobodno rotiranje kamere), Build režim i dalje ne dozvoljava postavljanje objekata pod uglom koji vi želite. Tako stolove, dvosede, police i ostale predmete možete rotirati u samo osam različitih položaja. Build mod se poziva iz toolbara koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana, a tu su još i opcije za uklanjanje zidova sa prikaza, (de)aktiviranje vidljivih spratova, ručnu kontrolu kamere i otvaranje panela sa važnim porukama.

The Sims 4 je, bez obzira na sve lepe rečene stvari, razočarenje i to iz više razloga. Čini nam se da je u pitanju samo dobro ispeglana prethodna verzija igre, obučena u fancy grafičku košuljicu. Prvih nekoliko sati bićete oduševljeni i uvučeni u igru kao industrijskim usisivačem. Utisak je da se „četvorka” igra lakše nego bilo koja verzija do sada, baš kao i da Build režim daje svu slobodu pokreta koju ste ikad želeli. Pri tome, sve to izgleda sasvim lepo i na prosečnim mašinama praktično leti. Naravno, kreator likova je stvar koju opet moramo pomenuti kao jednu od svetlijih tačaka igre.

Kada prođe inicijalno oduševljenje ushićenje prska kao mehur od sapunice. The Sims 4 deluje kao verzija igre za početnike koji ne žele da utroše puno vremena kako bi pohvatali konce. S druge strane, toliko najavljivani Personality sistem ne ostavlja neki poseban utisak i više je tu samo kao još jedno smetalo na putu ka dostizanju cilja. Brzo se navikavate i na nešto naseljeniji kraj i tada shvatate da dalje praktično nema ničega. Za 70 izbrojanih evrića očekujemo mnogo više, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica koliko dugo autori rade na ovom poglavlju.

Najveći nedostatak je prepoznatljivi look&feel na koji su nas navikli dizajneri iz Maxisa. Sve je već viđeno i igra jednostavno ne uspeva da vas privuče ili zainteresuje da igrate dalje. Baš oni najokoreliji ljubitelji franšize imaće taj osećaj, pa se postavlja pitanje kome je zapravo The Sims 4 namenjen? Hard core gameri ionako nemaju vremena da se bakću „sporim” Simsima, dok će oni koji su do sada trošili pare na Maxisova ostvarenja ostati uskraćeni za željeni sadržaj. Ostaju jedino novopečeni casual gameri...

 

 Uvoznik:GameS

Zemlja porekla:Amerika