PS3 Call Of Duty - Black Ops 2

2.499,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

PS3 Call Of Duty - Black Ops 2

Proizvođač: ActiVision

Datum izlaska: 01.01.2000.

Od predstavljanja COD 4: Modern Warfare dela, koji je Activision-ovu FPS franšizu utemeljio kao globalni hit i slio milione u kasu, svaki sledeći nastavak je dolazio sa minimalnom količinom promena kako bi sve ono što je dokazano valjalo i što igrači zasigurno vole ostalo netaknuto. Međutim, nasuprot nekim mišljenjima i kritikama, deveti u nizu Call of Duty: Black Ops II predstavlja možda i najhrabriji korak od predstavljanja četvrtog nastavka, donoseći poboljšanja u gotovo svakom aspektu igre - preko dinamičnog i odlično izbalansiranog multiplejer moda do kampanje kakvu definitivno nismo očekivali za jedan tipično multiplejer orijentisan naslov.

Sve ovo uopšte nije bio lak zadatak, pogotovo ako se ima u vidu da je u poslednjih par godina veoma teško impresionirati FPS publiku razmeženu mnogobrojnim “triple A” naslovima, ali je Treyarch razvojni tim koji takođe stoji iza prvog Black Ops dela izgleda uspeo u nečemu što je isprva izgledalo kao nemoguća misija.

Verovatno svestan okolnosti i trenutnih “zakona” koji vladaju na tržištu, Treyarch je implementirao nekoliko vrlo bitnih izmena u formulu koja je prvi deo učinila izuzetno popularnim i najprodavanijim nastavkom u serijalu. Pre svega tu je fantastična single player kampanja oplemenjena serijom sporednih misija, narativnim skokovima sa jednog aktera na drugog ali i vremenskim skokovima, kao i zanimljivim mehanizmom “račvanja” priče gde će od vaših odluka direktno zavistiti dalji tok radnje što dovodi do barem pet alternativnih završetaka igre.

Call of Duty: Black Ops 2 pruža iznenađujuće zanimljivu kampanju čiju okosnicu predstavlja ne samo bogata priča već i način njenog odvijanja kao i mehanika same igre koja igrača simultano “šeta” po vremenskim i prostornim koordinatama. Kampanja je podeljena u dve vremenske linije, prva i ona u kojoj će igrač provesti značajno više vremena smeštena je u ne tako dalekoj budućnosti u 2025. godini a koja prati grupu specijalaca čiji je glavni cilj misije da uđu u trag teroristi koji pokušava da uspostavi kontrolu nad specijalnom “AI” odbrambenom mrežom zapadnog sveta.

Dok se sve ovo dešava, jedan od članova grupe odlazi u posetu starom ratnom drugaru njegovog oca, smeštenom u izvesnom staračkom domu, ne bi li izvukao što je više moguće informacija a igrači stvorili što kompletniju sliku o pozadinskoj priči koja korene vuče još iz osamdesetih godina prošlog veka. Misije smeštene u eri “Hladnog rata“, odnosno 1984. godini i kasnije, prate likove Aleksa Mejsona i Frenka Vudsa, glavne protagoniste iz prvog Black Ops naslova, dok se radnja iz 2025. godine nastavlja na Aleksovog sina Dejvida.

Ovaj segment priče najvećim delom prikazuje uzdizanje Raula Mendeza, nikaragvanskog teroriste i primarnog antagoniste koji će zagorčati život svima njima u 2025. godini, a radnja uzima mesto na prostorima Angole, Nikaragve, Centralne Amerike i Afganistana. Ključni momenat u 2025. godini predstavlja kriminalni sajber napad na kinesku berzu, koji pogrešno navodi čelnike Narodne Republike Kine da iza svega stoje poznate zapadne sile, i kao odgovor na to kineska vlada uvodi zabranu izvoza retkih sirovina u SAD, i time započinje neku vrstu drugog “Hladnog rata”.

Igra vas više puta iz budućnosti vraća u prošlost, i obratno, gde ćete “ući u čizme” kako oca Aleksa Mejsona tako i njegovog sina Dejvida Mejsona, što generiše jedinstveno iskustvo tokom igre koje do sada svakako nije viđeno u CoD serijalu. Black Ops 2 je u svakom smislu raznolik, pa iako je skoro svaka misija prepuna visokooktanske akcije i filovanja vrelim olovom svaka od njih će po nečemu biti jedinstvena i upečatljiva na sopstven način.

Tako ćete se u jednom momentu “napucavati” sa tenkovima iz rocket launcher-a a sve to jašući na konju, dok ćete već u sledećoj misiji biti opremljeni visokosofisticiranom futurisitčkom opremom gde ćete daljinskim putem upravljati paukolikim dronom navodeći ga sve do očne jabučice mete čiju rožnjaču treba skenirati.

Više nema predefinisanog seta oružja i opreme koju dobijate pre početka svake misije, već je sada moguće precizno izabrati “alat”, kako primarno tako i sekundarno naoružanje uz dodatne fine modifikacije poput tipa i vrste cevi, optike, drške, šaržera i sl., a sve to pre početka svake mislije baš kao u multiplejer modu. Mape su takođe tako dizajnirane da stvore osećaj što veće slobode i mogućnosti izbora tokom igre, sa dosta alternativnih ruta i načina na koje igrač može priči neprijatelju i završiti misiju, često nagrađujući pronalaženje skrivenih mesta koja sadrže specijalnu opremu ili informacije od značaja.

Misije se najčešće neće završavati i restartovati kada ne odradite u potpunosti ono što je traženo od vas, već će se igra nastaviti a ti propusti će rezultovati novim ili težim zadacima u budućnosti. Sve ovo u kombinaciji sa doličnim prerenderovanim “cut” scenama i briljantnom naracijom (kao i facijalnom animacijom likova), stvaraju osećaj kao da ste zaista deo te atmosfere i priče, jer zapravo svojim odlukama utičete na dalji tok radnje.
Ovo je prva Call of Duty igra koja pruža ovakav način grananja priče, gde će svaka misija imati svoje ključne momente, koje ukoliko igrač propusti, neće biti vraćen na početak prethodnog čekpointa već će ove greške biti zabeležene i u većoj ili manjoj meri će uticati na dalji tok radnje. Na ovaj način je igrač primoran da se pažljivo uključi u priču umesto da samo proleti kroz igru, što u pojedinim momentima ume da stvori neku vrstu paranoje i stresa jer konstantno postoji mogućnost da nešto propustite ukoliko ne odreagujete na vreme ili butede nepažljivi.

Osim toga, tu su i takozvane “Strike Force” mislije koje takođe imaju impakta na dalji tok radnje, odnostno na jedan od nekoliko alternativnih završetaka. Ove misije su neka vrsta opcionih nivoa koje se pojavljuju tokom kampanje, a ugalvnom su sačinjeni od serije zadataka koje treba obaviti na povećim mapama, a sve to uz mogućnost pojedinačnog upravljanja dodatnim jedinicama, vozilima i turetama. Takođe, pored standardne perspektive iz prvog lica, ove misije je moguće igrati iz “ptičijeg” pogleda baš kao i kod bilo koje druge RTS igre. Odatle igrač može direktno kontrollisati svoje jedinice i dronove, i izdavati im naređenja da se pomere, napadnu ili domognu određenog položaja.

Sve ovo zvuči fantastično na papiru ali u praksi i nije baš tako, a pogotovo je loš AI koji jednostavno ne dozvoljava da ove nivoe odigrate isključivo u RTS modu, jer će često klasična perspektiva iz prvog lica biti daleko praktičnija opcija. U svakom slulčaju jako lepa zamisao i odlično osveženje koncepta, koje ako zaživi možemo viđati i u nekim budućim nastavcima.

Generalno gledano, skup svih noviteta u kampanji ipak se ne može smatrati inovacijama, jer svi ti elementi zapravo već postoje u jednom ili drugom obliku u mnogim drugim, čak i FPS, igrama. Igranje sa svim tim futurističkim gedžetim poput uređaja za nevidljivost, optike koja omogućava lociranje neprijatelja kroz zidove ili pak upravljanje raznim automatizovanim dronovima ume zaista da bude zabavno, ali na kraju kampanja ipak nije toliko upečatljiva kao što na prvi pogled izgleda.

Naravno, mulitplejer je takođe osvežen sa nekim novim detaljima koji će nekima možda značiti puno a nekima ne, u svakom slučaju mogućnosti za “kastomizacijom” sada ima više nego ikada. Najznačajniji novitet ovde jeste sistem definisanja sopstvene klase opreme, gde ključnu ulogu igra takozvani “Pick 10” princip. Umesto da su igrači ograničeni na predefinisane slotove, poput primarnog i sekundarnog oružja, sada je na raspolaganju ukupno deset praznih slotova koje mogu popuniti različitim oružjem, perkovima ili poenima po sopstvenom nahođenju. Tako recimo, ukoliko ste jedan od onih koji retko kada koriste sekundarno oružje, možete ga izbaciti a na njegovo prazno mesto dodati neku drugo parče korisne opreme.

Pomenućemo i prisustvo Zombie co-op moda, u kom može učestvovati istovremeno do četiri igrača, a osnovni cilj je preživeti horde dolazećih zombija. Ovaj mod dolazi sa ukupno tri mape, dok je četvrta dostupna svima koji su kupili specijalnu ediciju igre. Postoje još dva tipa meča, prvi je Tranzit gde igrače čeka autobus koji ih prevozi sa jedne na drugu mapu gde se takođe mogu refilovati sa municijom i opremom, i drugi Grief gde su igrači podeljeni u dve grupe od po dvoje, a poslednja grupa koja opstane pobeđuje meč.

 Uvoznik:GameS

Zemlja porekla:Amerika