PS4 Battlefield: Hardline

2.299,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

PS4 Battlefield: Hardline

Proizvođač: -

Datum izlaska: 20.03.2015.

Svaka argumentacija, fanovska ili kritičarska, o padu kvaliteta globalnog brenda kroz njegovo superfrekventno forsiranje i silovanje biva odmah ubijena kontra-pitanjem o novcu. „Koliko novca gubimo zato što nemamo novu Battlefield igru svake, već svake druge godine?”, zapitao se neko bitan u EA kada je video monetarne rekorde koje Activision postiže sa Call of Duty. "Nema više Medal of Honora da popunjava neparne godine, a Titanfall je još nezreo da bi samostalno mogao da iznese šuter-godinu kompletne korporacije", kukalo je odelo na preklop... "Zli Activision, pored CoD-a kojim nas svake godine brojčano šije, priprema i moćni Destiny, konzolni FPS koji će u 2014. redefinisati „nešto” u svetu konzola. Gubimo relevantnost, džentlmeni, uradimo nešto!"

Uradili su. Zajahali su Visceral Games, poznat po serijalu Dead Space, regrutovavši ga za isti pozadinski posao za koji Activision angažuje Treyarch u godinama u kojima je Infinity Ward zauzet. Uloga pucačke „druge violine”, rečeno švalersko-dirigentskim rečnikom, nije potpuno strana Visceralnima, jerbo su samostalno kreirali poslednji DLC za Battlefield 3 (End Game), što im daje (nekakav) legitimitet za rad na novom Battlefieldu. Rad koji, naravno, neće biti samostalan, već uz tesnu superviziju od strane studija DICE, koji je u poslednjih pola godine zakrpio BF četvorku i pečevima utegao lep, ali problematičan i mušičav engine Frostbite 3.

Battlefield: Hardline je prva Battlefield igra koja napušta vojsku i prelazi u policiju: umesto hipotetičkih ratova između velesila, tema igre biće hibrid krimi-drame i reality TV-a na ulicama Los Anđelesa između policijskih SWAT odreda i dobro naoružanih razbojnika. O single playeru se još ne zna mnogo, osim autorskog obećanja da će u odnosu na ranija poglavlja BF-a biti „redefinisan”, ali multiplayer je već prvog dana E3-a pušten probranoj klijenteli u formi closed bete.

Da li je Battlefield: Hardline običan „reskin” Battlefielda 4, ili se radi o originalnom naslovu sa lepim posebnostima? Nakon desetak sati igranja beta verzije skloni smo da kažemo da odgovor leži negde na sredini, pretežući za dlačicu na stranu originalnosti. Novih elemenata ima, ali mehanika i gejmplej nisu jedinistveni kao pahulja snega, već derivirani iz BF 4 i prilagođeni žestokom puškaranju i vožnji u tesnom urbanom okruženju.

U igri trenutno postoji samo jedna mapa i dva multiplayer moda, Heist i Blood Money, a oba mogu da se igraju isključivo u verziji za 32 igrača (16 vs 16). Prvi, interesantniji, od lopova zahteva da miniraju vrata blindiranih kombija, pokupe lovu i probiju se do drop-off tačke, dok ih žandari sprečavaju u toj plemenitoj akciji. Drugi mod (Blood Money) je varijacija na temu capture the flag u kojoj imamo dve „baze” i jednu gomilu love na sredini mape, koju svaki tim treba da pohara (malo po malo) i prenese u svoj vault. Pored krađe para sa centralne gomile, funkcioniše i pelješenje protivničkog vaulta, što BM mapama daje dinamiku na više frontova.

Što se tiče vozila, u beti su za sada prisutni automobili, motocikli, oklopni kombiji i helikopteri. Tenkovi i lovačko-bombarderska avijacija su, logično, deo nekog drugog filma, mada su svakakva iznenađenja moguća do trenutka izlaska igre. Akcenat na upotrebi vozila drugačiji je u odnosu na vojne Battlefielde, jer ovde prvenstveno služe za bekstvo sa novcem i brzo prebacivanje sa lokacije na lokaciju, a manje za vatrenu podršku (mada ima i toga).

Battlefield: Hardline poseduje klasni sistem koji je gotovo identičan onom koji je prisutan u aktuelnom Battlefieldu, uz malčice redizajniran sistem otključavanja dodataka za oružje (nišani, rukohvati i drugi dodaci). Svaka klasa može da nosi jedan gedžet/oružje više nego ranije, tako da Hardlineov ekvivalent inžinjera, recimo, u borbu može da ponese protivoklopni i protivavionski lanser.

Novine na polju gedžeta su mnogobrojne. Pre svega, tu su grappling hook i zipline lanseri: prvi služi za postavljanje instant konopca za penjanje na vertikalne površine, dok drugi to radi između zgrada. Oba gedžeta još uvek se nisu optimizovana za geometriju nivoa, tako da je teško intuitivno skontati gde mogu da se upotrebe, a ni ta jedna mapa u beta verziji nije dobra ilustracija za njih. Dalje, pored hladnog oružja za instant ubistvo s leđa, u igri imamo i non-lethal stvarčice za onesposobljavanje protivnika. Omamljivanje oponenta tejzerom ili bejzbol palicom traje duže nego nož u prsa, ali tako zapakovani protivnik će vam privremeno otkriti poziciju svojih drugara na mapi.