PS4 Grand Theft Auto 5

3.999,00 din.


Prodavac:

Opis proivoda:

PS4 Grand Theft Auto 5

Proizvođač: Rockstar

Datum izlaska: 18.11.2014.

Grand Theft Auto V je izašao i sasvim očekivano oborio sve rekorde koji se tiču novca. Šanse su velike da već posedujete Playstation 3, Playstation 4 ili Xbox 360 verziju igre jer je ovaj gigant sa ukupnim budžetom od oko 265 miliona dolara već u prva tri dana prodat u količinama vrednim preko jedne milijarde dolara tj. oko 17 miliona primeraka, dok se neke igre muče da kroz celu godinu pronađu 100.000 vlasnika. Šta li nudi igra vredna milijardu?

Veliki novac, veliki ulog, široka igra. San Andreas je ogromno mesto i s toga po prvi put GTA prati priču ne samo jednog lika nego tri – Michaela, Franklina i Trevora. Igra postepeno uvodi ove likove u priču i predaje sve više kontrole igraču. Progresija je dobro rešena jer dok se upoznate sa mogućnostima koje igra nudi ujedno dobijate i osnovnu sliku o trenutnim životima glavnih likova, ali i osećaj za njihove specijalne sposobnosti i mane. Postoje misije koje su lične, ali je suština svakako u priči koja se tiče cele grupe.

gta5 r1Sticajem okolnosti svi će se oni pronaći, upoznati i naravno izvoditi razne kriminalne radnje. Tokom misija u kojima učestvuje dvoje ili svo troje likova obično svaki ima određeni zadatak, a igrač je često slobodan da u bilo kojem momentu preuzme kontrolu nad nekim likom dok AI kontroliše ostale.

Jednostavan primer bila bi otmica iz zgrade gde bi se Michael spuštao konopcem po prozorima kako bi došao do osobe, Trevor upravljao helikopterom za beg, a Franklin snajperskom puškom pokrivao obojicu iz susedne zgrade u slučaju da nešto pođe po zlu. Akcija je isplanirana, svako zna svoju ulogu, a igraču bi bilo u interesu da kontroliše onog lika koji je najrelevantniji u datom trenutku. Kao što u akcionim filmovima postoje operacije u kojima učestvuje više ljudi, tako je ovim potezom Rockstar uspeo da stvori misije koje su šireg opsega i većeg potencijala da impresioniraju jer postoji više aktera.

GTA5

Pošto su naši junaci u stvari kriminalci, upadaju u razne nevolje, ali i organizuju velike pljačke. Za takve poslove je potrebno planiranje, unajmljivanje dodatnog osoblja i naravno prikupljanje svega što je potrebno da se pljačka uspešno izvrši na odabrani način. Lokacije se prvo obilaze i ispituju kako bi se pronašli načini za pljačku, a potom slede misije nabavke potrepština i sama pljačka. Mala zamerka ide na to što su sve velike pljačke deo glavne priče i ne postoji način da se organizuju kao slobodna aktivnost, ali će GTA Online rešiti to, sudeći po najavama. Zbog toga je na kraju krajeva ipak teško doći do novca, ali velike brojke su potrebne samo u slučaju nekretnina tj. biznisa koji imaju nedeljni prihod, ali su brojke takve da bi se profit često primetio tek nakon godinu dana ili više, a jedan dan je 24 minuta. Za sve ostalo ima i više nego dovoljno novca.

gta5 r3

Igračka zajednica je rastrgana po pitanju samih likova, ko je interesantan, a ko dosadan i sasvim sigurno ćete imati svoje mišljenje. Postoje tri kraja, vreme za izbor je očigledno i sigurno će mnogi dobiti baš taj koji žele, ali je sasvim jasno koji Rockstar smatra pravim. U svakom slučaju je kraj zbrzan bez obzira koji da odaberete, ali se samo za jedan zaista može reći da zaokružuje igru. Moglo je bolje ili sporije, ali je to zamerka u kontrastu sa gameplayom koji je na višem nivou.


Ono što nema konkurenciju je tehničke prirode. Ova igra zaista ima grad koji živi. Postoji toliko svakodnevnih sitnih detalja da ćete i posle nekoliko desetina sati otkrivati nešto novo što se izostavlja iz igara jer je sitnica. O široj slici da i ne govorimo, Los Santos, grad i brdoviti okrug, Blaine okrug i čitav podvodni svet tu su za istraživanje, a na svakom koraku postoji nešto sa razlogom postavljeno ili izgrađeno. Kada se kod nas govori o projektima i investicijama obično je rezultat nepostojeći ili odložen deceniju pa na kraju i loš, ali se ovde tačno vidi kvalitet i pažnja posvećena svim aspektima slike, zvuka i gameplay-a. Dovoljno je reći da se čuje čak i zvuk tupkanja kada se hladi motor ugašenog vozila.

gta5 r4Da bi sve delovalo još življe, moguće je igrati tenis, golf, učestvovati u triatlonu, skakati sa padrobanom, pljačkati supermarkete, pogledati film, kupovati razne biznis lokacije koje treba ponekad i braniti, loviti divljač i slati slike poznanicima, voziti se gondolom, pronalaziti natprirodne stvari, bacati novac na devojke u striptiz klubu, platiti privatni ples, razmeniti brojeve i dobiti interesantne MMS poruke, modifikovati kola na razne načine, učestovati u trkama, manipulisati offline i online berzom radi sticanja novca ili..shvatate poentu.

Online komponenta, zvanično „GTA Online“ namerno je odložena do početka oktobra i tu se stvari još otkrivaju, ali je suština da su dobre stvari iz single-playera ovde zajedno sa još više slobodnih radnji i više mogućnosti pošto možete imati svoju ekipu, a biće čak i sadržaja pravljenog od strane igrača u editoru. Na sve ono što se već nudi u odličnom single-player iskustvu, multiplayer je šlag na tortu.